Ronovští žáci vybudovali most ze špejlí, který unese 15 kilo.

10.02.2015 18:09

Ronov nad Doubravou Žáci VIII. třídy Základní školy Ronov nad Doubravou se zapojili do mezinárodní soutěže Pohár vědy - Neuron 2015 s chutí se pustili do úkolů, který v sobě zahrnuje hlavně fyziku.
   V prním kole totiž měli žáci za úkol, vytvořit dominantu Ronova, tedy v tomto případě koste svatého Vavřince. Dále nastudovali teorii o stavbě a funkci mostů. Jeden takový také na základě poznatků vybudovali.
   Stavebními prvky se v jejich případě staly špejle, lepidlo a provázek. Sedmákům se podařilo přemostit vzdálenost 25 centimetrů. Model, který váží pouhých 59 gramů, však unese patnáctikilogramovou zátěž.
   Žáci stavbu pečlivě popsali a vytvořili projektovou dokumentaci, kterou i s teoretickými poznámkami o fungování mostů následně odeslali pořadatelům soutěže. Jak si jejich dílo povede v konkurenci jejich vrstevníků z Kanady, Německa, Francie, Turecka, Rakouska a Slovenska bude známé v září, kdy budou známí vítězové.
  "V soutěži žáci uplatňují vědomosti a dovednosti z technických a humanitárních vzdělávacích oblastí zároveň. Do konce soutěže zbývají ještě tři kola. V sočastné době se naši žáci zabývají meteorologií a výrobou vlastních barometrů. Doufejme že ji vydrží počáteční elán a nadšení a že uspějí v konkurenci zahraničních studentů," uvedl ronovský učitel Jan Havránek.


www.poharvedy.cz